Rezervaţia Naturală PLAIUL DOMNESC a fost în custodia Asociaţiei Ecologice Floare de Colţ în perioada 21 aprilie 2011 - 28 februarie 2013. Scopul principal al constituirii rezervaţiei este protecţia şi conservarea olistolitelor de calcare tithonice fosilifere.

luni, 13 august 2012

PLAIUL DOMNESC - JUNIOR RANGER 2012 - Proiect la final


Asociaţia Ecologică Floare de Colţ este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în martie 2010.
Fiind membră a Fundaţiei pentru Tineret Dâmboviţa a Grupurilor de Acţiune Locală „Bucegi-Leaota” şi „Valea Ialomiţei”, asociaţia are în custodie Rezervaţia Naturală Paleontologică Plaiul Domnesc.
În perioada 1 mai – 15 august 2012, AEFC  a implementat proiectul „PLAIUL DOMNESC – JUNIOR RANGER 2012”.
Proiectul a fost finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România în cadrul programului „Spaţii verzi”, componenta „Arii naturale protejate”.
Parteneri în acest proiect au fost:     
-      Primăria oraşului Fieni
-      Primăria comunei Moroeni
-      Şcoala „Ion Ciorănescu” Moroeni
-      Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” Pucioasa
-      Grupul Şcolar „Voievodul Mircea” Târgovişte.
Scopul proiectului a fost de a creşte gradul de promovare şi popularizare în rândul a cel puţin 300 de tineri din 3 localităţi ale judeţului Dâmboviţa, pentru ridicarea nivelului de cunoaştere şi acceptare a acestei arii protejate în rândul comunităţii locale.
Activităţile şi rezultatele proiectului au fost următoarele:
-      amenajarea „Colţului Rezervaţiei Plaiul Domnesc” în cele două primării şi în cele trei şcoli implicate în proiect, prin realizarea şi montarea a cinci panouri cu informaţii şi fotografii despre rezervaţie, în perioada 15-31 mai 2012;
-      campanie de informare în şcolile partenere, prin organizarea a 10 întâlniri cu elevii cu ocazia Zilei Mondiale a Biodivrsităţii şi Zilei Mondiale a Mediului prin care a crescut gradul de implicare în activităţi educative non-formale, cu tematică de mediu, legate de arii naturale protejate, în rândul a 320 de elevi şi trei profesori din cele trei unităţi de învăţământ dâmboviţene partenere în perioada 15 mai – 22 iunie 2012;
-      concurs cu tema „De ce vreau să devin Junior Ranger?” organizat în cele trei şcoli, în urma căruia 30 de elevi au participat la tabăra „Plaiul Domnesc – Junior Ranger 2012”;
-      organizare taberei montane „Plaiul Domnesc – Junior Ranger 2012” în perioada 17-22 iulie 2012 în Munţii Bucegi şi Leaota, cu locaţia de cazare la Centrul de vacanţă „Cerbul”, la care au participat alături de cei 30 de elevi,  trei profesori coordonatori, precum şi doi rangeri, trei monitori şi doi responsabili cu organizarea activităţilor taberei, din partea Asociaţiei Ecologice Floare de Colţ.
-      promovarea proiectului a fost asigurată prin articole pe pagini web, în ziarele locale, apariţii la televiziuni locale precum şi distribuirea de materiale promoţionale: pliante, tricouri, pixuri, sigle autocolante, diplome, brelocuri, insigne şi fotgrafii.
Prin implicarea în proiect a celor 350 de elevi, 4 profesori şi 7 repezentanţi ai AEFC, proiectul a contribuit la promovarea şi protejarea Rezervaţiei Naturale Plaiul Domnesc stimulând participarea copiilor şi tinerilor la activităţi de educaţie ecologică montană.
Le mulţumim tuturor pentru implicare, precum şi finaţatorilor – Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România.
Prundaru Marius
Preşedinte AEFC, coordonator proiect


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu