Rezervaţia Naturală PLAIUL DOMNESC a fost în custodia Asociaţiei Ecologice Floare de Colţ în perioada 21 aprilie 2011 - 28 februarie 2013. Scopul principal al constituirii rezervaţiei este protecţia şi conservarea olistolitelor de calcare tithonice fosilifere.

luni, 23 iulie 2012

PLAIUL DOMNESC - JUNIOR RANGER 2012 - Proiect la final


În perioada 1 mai – 15 august 2012, AEFC implementează proiectul „PLAIUL DOMNESC – JUNIOR RANGER 2012”.  Proiectul este finanţat de Fundaţia pentruParteneriat şi MOL România în cadrul programului „Spaţii verzi”, componenta „Arii naturale protejate”.  Parteneri în acest proiect sunt:  Primăria oraşului Fieni , Primăria comunei Moroeni, Şcoala „Ion Ciorănescu” Moroeni, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu” Pucioasa  şi Grupul Şcolar „Voievodul Mircea” Târgovişte.  Scopul proiectului este de a creşte gradul de promovare şi popularizare a Rezervaţiei Plaiul Domnesc pentru ridicarea nivelului de cunoaştere şi acceptare a acestei arii protejate în rândul comunităţii locale.
După amenajarea „Colţului Rezervaţiei Plaiul Domnesc” în cele două primării şi în cele trei şcoli implicate în proiect, prin realizarea şi montarea unor panouri cu informaţii şi fotografii despre rezervaţie, a urmat o campanie de informare în şcolile partenere, prin organizarea unor seminarii cu ocazia Zilei Internaţionale a Biodivrsităţii şi Zilei Mondiale a Mediului.
Cea mai importantă activitate a proiectului a fost însă tabăra montană  „Plaiul Domnesc – Junior Ranger 2012”, care s-a desfăşurat în perioada 17-22 iulie 2012, în munţii Bucegi şi Leaota, cu cazarea la Centrul de Vacanţă „Cerbul” Brătei. Cei 30 de elevi participanţi la tabără, selectaţi în urma unui concurs organizat în cele trei şcoli, au învăţat în această săptămână, lucruri interesante şi folositoare despre ariile naturale protejate, despre cum pot face faţă provocărilor în mijlocul naturii, despre lucrul în echipă sau despre cum să-şi învingă teama în faţa încercărilor mai puţin obişnuite. La final, participanţii au primit diplome de participare, pliante, insigne, brelocuri, sigle autocolante şi tricouri personalizate pentru a-şi aminti de această experienţă deosebită petrecută în munţi.
Aspecte din activităţile defăşurate în tabăra „Plaiul Domnesc – Junior Ranger 2012” au fost transpuse într-o expoziţie de 50 de fotografii, expoziţie care va mobiliza în viitor alţi şi alţi tineri pentru a se dedica respectului şi protejării naturii. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu